И С Т О Р И Ј С К А
ЗБИРКА

Петко Марјановић, музејски саветник
Дарко Жарић, кустос историчар

 

 

Пре оснивања Музеја започело је прикупљање грађе историјског садржаја па је одељење историје најстарије у Музеју. Оно прати развој Прокупља и Топлице од средњег века до данас. Одељење чува грађу почев од турског периода: тапије, фотографије, документа, новац, оружје и друго. Збирке садрже око 2000 предмета.

- период од 1877. до 1912. године
- период 1912-1918. године
- период од 1918-1941. године
- период од 1945.
- Збирка Топлички устанак 1917. године
- Збирка Други светски рат 1941-1945

 

 

Период од 1878. до 1912. године

 

После ослобођења од Турака, Одлукама Берлинског конгреса, Топлица је припојена Србији. У периоду после ослобођења Прокупље је било без развијеног саобраћаја и иједне културне установе. У Прокупљу у овом периоду саграђена је чесма-споменик ослободиоцима Прокупља у центру града (обновљена 1993 године), зграда основне и грађанске школе 1899. године (данас ОШ ,, Татко'') и зграда окружног начелства саграђена 1911 године. Главно састајалиште прокупчана била је кафана ,, Европа'' саграђена осамдесетих година XИX века. У Прокупљу је службовао чувени војсковођа , војвода Живојин Мишић 1880. године који је 1912. године купио кућу у Прокупљу од супруге генерала Милојка Лешјанина.
Из овог периода постоје фотографије и документа.

Црква св. Прокопија
Фотографија Прокупља 1878. године

 

Кућа у Прокупљу којој су живели војвода Пеко Павловић, војвода Живојин Мишић и генерал Милојко Лешјанин
Зграда основне и грађанске школе саграђена 1899. год. (данас ОШ ,, Татко'')

 

Период 1912-1918. године


У Балканским ратовима 1912. и 1913. године Прокупље је мобилизацијско место Другог пешадијског пука ,,Књаз Михајло''. Због изузетне храбрости у овим ратовима пук је добио од Бугара назив Гвоздени пук. У оба Балканска рата из редова овог пука погинуло је и рањено 61 % официра, 70 % подофицира, 62 % војника.

У Првом светском рату, Други гвоздени пук учествовао је у Бици на Церу , Дрини и Колубари. У бици на Дрини погинуо је командант пука Миливоје Стојановић. У његову част је Стеван Бинички компоновао ,,Марш на Дрину''. Октобра 1915. године кроз Прокупље и Топлицу повлачи се део српске војске са краљем Петром према Косову. Други гвоздени пук се истакао у пробоју Солунског фронта и у ослобођењу Србије. О јунаштву Другог гвозденог пука говори и 126 носиоца Карађорђеве звезде.

У току Првог светског рата, 1917. године на простору Топлице а и шире избио је Топлички устанак у знак револта против бугарске окупације и покушаја, денационализације, интернације, мобилизације и бугарских репресалија према становништву окупираног подручја. Вође устанка су били Коста Војиновић и Коста Миловановић Пећанац.

Из овог периода Музеј поседује фотографије, личне предмете, оружје и документа.

Фотографија повлачења српске војске из Прокупља 1915. године

Период од 1918-1941. године

У овом периоду саграђена је болница залагањем министра здравља лекара Алекса Савић чија се задужбина налази на врху брда Хисар у старом језгру града. Изграђен је градски водовод и гимназија.
Садржи велики број фотографија и документа о политичком, привредном и културном развоју Прокупља и Топлице

Лекар Алекса Савић
Гроб и Задужбина лекара Савића

 

 

 

Приликом освећења споменика у центру града палим Топличанинма у ратовима 1912-1918. године и прославе хиљадугодишњице храма Св. Прокопија,  9.септембра 1934 године, присустовали су патријарх Варнава и краљ Александар Ослободиоц.

Период од 1945.


Овај период документован је грађом која прати послератну обнову и изградњу Прокупља и Топлице, политички, привредни и културни развој све до данас као и НАТО агресију 1999. године.
Из овог периода Музеј поседује фотографије, предмете и документа.

Прокупље 1967. године
Прокупље 1968. године
Прокупље деведетих година 20 века


Збирка Топлички устанак


Садржи историјску грађу везану за устанак 1917. године на простору Топлице. Збирка садржи архиву, дневник Косте Пећанца, личне предмете учесника устанка, фотографије, документа и оружје. Збирка укупно садржи око 100 предмета.

Војвода Коста Војиновић
Војвода Коста Миловановић Пећанац

 

Dnevnik Koste Pećanca
Zastava iz Topličkog ustanka

 

 

Збирка Други светски рат


Садржи историјску грађу Прокупља и Топлице у периоду Другог светског рата. Збирка садржи архиву, грађу, оружје и личне предмете партизана и четника, фотографије и документа интернираца и ратних заробљеника.
Укупно збирка садржи око 600 предмета.

 

Пушка ручне израде
Аутомат
Митраљез

 

Авионска бомба
Пушка војске Крлајевине Југославије произведена 1924. године
Бомбе

 

ПОВРАТАК НА ПОЧЕТНУ СТРАНУ